Rehberligin amacını; bireyin, kendini gerçekleştirmesine yardim etmektirseklinde tanımlayabiliriz. Bundan yola çıkarak rehberliğin amacı ile ilgili su maddeler sıralanabilir :
1. Kendini tanıması,
2. Çevrede kendisine açık olan fırsatları öğrenmesi,
3. Gizil güçlerini geliştirmesi,
4. Çevresine uyum sağlaması.
Belirtilen bu amaçların ilk ikisi, bireyin çevresi ve kendisi hakkında doğru ve ayrintili bilgi edinmesi gereğini vurgulamaktadır. Kendini tanıması ile, beden ve zihin yetenekleri, hoşlandığı ve hoşlanmadığın faaliyetleri, psikolojik ihtiyaçlarını, hayattan neler beklediğini, tutum ve değerlerini tanıması kastedilmektedir. Kişinin kendini tanımasına yardımcı olmak rehberliğin birinci işlevidir.
Bireye toplumda açik gelisme olanaklari ve uymasi gereken kurallar hakkinda bilgi verme rehberligin diger islevidir.
Bilgi Verme: Ögrenciyi; yetenek ve ilgilerine uygun okullar, programlar ve meslekler hakkinda aydinlatma, ona görgü ve disiplin kurallari hakkinda bilgi verme gibi faaliyetleri kapsar.
Yardim: Yardim kavrami ile kastedilen; tavsiye vermek, akil ögretmek, bireyi dogru oldugu var sayilan bir hareket tarzini benimsemeye ve uygulamaya zorlamak olmayip, ona çesitli seçenekleri tanitmak ve en uygun olani seçmesi için gerekli degerlendirmeyi yapabilecek hale gelmesine çalismaktir.
Yol Gösterme: Yol gösterme degil, yollar göstermedir. Çesitli yollarin avantajli ve dezavantajli yönleri tartisip kendisine uygun olani seçebilmede bireye yardimci olmaktir.
Bu açiklamalardan yola çikarak rehberligin amaci olarak belirtilen Kendini gerçeklestirmenin tanimini yapabiliriz.
Kendini Gerçeklestirme: Bireyin, kendini anlamasi, problemlerini çözebilmesi, kendine uygun seçimler yaparak gerçekçi kararlar alabilmesi, kendi kapasitelerini en uygun bir düzeyde gelistirebilmesi, çevresine dengeli ve saglikli bir uyum yapabilmesi, v.b. psikolojik danisma ve rehberlik yardiminin esasini olusturan ve bireyin kendini gerçeklestirme düzeyini gelistiren belirgin sonuçlarindandir.
Kendini Gerçeklestirmekte Olan Bireyin Özellikleri: Kendini gerçeklestirmekte olan birey daha yeterli bir kisilige sahiptir; daha verimlidir. Kim oldugunu gerçekçi bir gözle algiladigi gibi kim olabilecegi hakkinda da ha tutarli bir görüse sahiptir. Kendini gerçeklestirmekte olan birey hem kendisi hem de baskalari hakkinda iyi düsüncelere sahiptir; insan degerlerine saygi duyar, onlari benimser ve gelistirir. Kendini gerçeklestirmekte olan birey zamaninin iyi kullanir; geçmisten çok gelecege dönüktür; yaraticidir. Kendine saygi duyar ve kendini oldugu gibi kabul eder; duygularini açiga vurmaktan kaçinmaz. Kendini gerçeklestirmekte olan birey degismeye ve yeni yasantilara açiktir. Kendini degismekte olan bu gerçek dünyanin yine degismekte olan bir parçasi gibi görür.
Kendini gerçeklestirme, birey için, kuskusuz yasam boyu devam eden bir süreçtir. Her bireyin belli bir dönemde belirli bir gerçeklesim düzeyi vardir. Bu gerçeklesim düzeyinin zaman içinde olumlu yönde gelismesi beklenir. Iste, psikolojik danisma ve rehberlik yardiminin amaci da yukarida siralanan özellikler bakimindan bireyin bu gerçeklesim düzeyini gelistirmek ve en uygun seviyeye gelmesini saglamaktir...!
Adres:
Beşevler Mh. Beşevler Cd. Cenk Sk. No22 16240 Nilüfer/BURSA Okulumuza B43, B44, B6, B7, B4, B24, E12, E13, 6F, 6F2 nolu otobüslerle ve 2 nolu metro hattıyla Beşevler İstasyonunda inerek ulaşabilirsiniz.
Telefon
90 224 453 14 00